Ziołomiód – wartościowy produkt pszczeli czy sztuczny wynalazek?

Nazwa zwyczajowa – ziołomiód (ew. sokomiód), dla niektórych kontrowersyjna przez użycie członu -miód. Czym tak jest naprawdę i dlaczego wzbudza tyle emocji u pszczelarzy? Jak powstaje? Podstawową rzeczą od jakiej należałoby zacząć, to jak powstaje ziołomiód. Nie jest to, jak niektórzy sugerują, miód wymieszany z sokami owocowymi lub ziołowymi. Miodu z dodatkiem liofilizowanych owoców również nie nazywamy ziołomiodem. Ziołomiód, jest to produkt powstający zazwyczaj w okresie bezpożytkowym […]

Pyłek pszczeli – bomba odżywcza!

Często spotykany na stoiskach pszczelarskich lub w sklepach ze zdrową żywnością. Zdarza się, że mylony jest z gorczycą lub piaskiem ;). Czym dokładnie jest pyłek pszczeli i dlaczego ceni go tak wiele osób? Co to jest pyłek? Pyłek to mikroskopijne ziarenka produkowane przez kwiaty roślin w celu rozmnażania. Wielkość poszczególnych ziarenek różni się zależności od gatunku rośliny. Pszczoły oblatujące kwiaty zczesują pyłek, sklejają go śliną i nektarem tworząc obnóża. W jednym obnóżu […]

Miód pszczeli

To prawdziwe płynne złoto i niezwykły skarb dla zdrowia oraz sztuki kulinarnej. Miód bowiem nie tylko wzbogaca smak potraw oraz napojów, ale jest również niezawodnym środkiem, który dobroczynnie wpływa na organizm w stanach przeziębienia, wspiera układ krążenia, a także regeneruje skórę. Miód, choć jest pyszny i prowokuje, by zajadać go łyżkami, to nie wszystkim sprzyja w równym stopniu, a niektórym wcale. Zanim jednak wyjawimy, kto powinien się go wystrzegać, sprawdźmy, co dobrego ma do zaoferowania naszym organizmom.  […]