Nazwa zwyczajowa – ziołomiód (ew. sokomiód), dla niektórych kontrowersyjna przez użycie członu -miód. Czym tak jest naprawdę i dlaczego wzbudza tyle emocji u pszczelarzy?
Jak powstaje?
Podstawową rzeczą od jakiej należałoby zacząć, to jak powstaje ziołomiód. Nie jest to, jak niektórzy sugerują, miód wymieszany z sokami owocowymi lub ziołowymi. Miodu z dodatkiem liofilizowanych owoców również nie nazywamy ziołomiodem.
Ziołomiód, jest to produkt powstający zazwyczaj w okresie bezpożytkowym lub słabopożytkowym (będzie to różny czas w zależności od umiejscowienia pasieki). Pogoda sprzyja intensywnemu zwiększaniu się ilości pszczół w ulu, jednak owady nie są w stanie pozyskać wystarczającej ilości nektaru z roślin aby się wykarmić. Pszczelarz aby stymulować rozwój rodziny musi stosować wówczas podkarmianie (silna rodzina to mniejsze prawdopodobieństwo wystąpienia chorób i niepowodzenia zimowli).
Aby pozyskać ziołomiód do podkarmiania rodzin wykorzystuje się tłoczone na zimno soki owocowe lub ziołowe w formie syropu (atrakcyjne dla pszczół są tylko słodkie substancje).
Dzięki temu, ze rodzinnie prowadzimy również gospodarstwo ogrodnicze – tłoczonych soków u nas dostatek . Pożywkę poddaje się pszczołom często i w małej ilości. Dzięki temu owady na bieżąco przerabiają świeży pokarm i istnieje mniejsze prawdopodobieństwo, że ziołomiód się nie uda.
Pszczoły traktują pożywkę dokładnie tak jak nektar – pobierają do wola, przekładają do komórek i odparowują. W trakcie całego procesu pszczoły, jeśli będzie taka okazja, doniosą również nektaru z pobliskich kwiatów.
Jakie ma właściwości?
Ziołomiód posiada właściwości soku/zioła z jakiego został pozyskany. Jeśli pszczoły w tzw. międzyczasie doniosły do ula nektar, to również i on będzie wpływał na wartość całości. Przede wszystkim jednak ziołomiód jest w 100% produktem „przerobionym” przez pszczoły, a co za tym idzie zawiera pszczele enzymy, które m.in. umożliwiają rozkład sacharozy na łatwo przyswajalne cukry proste.
Ziołomiody aroniowy i porzeczkowy zawierają makro- i mikroelementy (np. żelazo, wapń czy cynk) oraz ogromną ilość witaminy C, a także wit. B2, B3, kwasu foliowego oraz wit. E. Wykazują one właściwości wzmacniające odporność, uszczelniają naczynia krwionośne oraz spowalniają procesy starzenia, chroniąc komórki organizmu przed zmianami degeneracyjnymi. Ciemne owoce zwierają również antocyjany wpływające pozytywnie na wzrok, dzięki uszczelnieniu naczyń krwionośnych w oku.
Aronia to przede wszystkim bogactwo flawonoidów, które dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym zapobiegają powstawaniu otyłości, a nawet chorób nowotworowych.
Czarna porzeczka jest owocem zawierającym dużą ilość fitosteroli odpowiadających za zmniejszenie stężenia złego cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Czy zatem warto spożywać ziołomiody?
Jak najbardziej! Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne wszystkie rodzaje ziołomiodów warto włączyć do swojej codziennej diety.
Dla przykładu, zamiast cukru do słodzenia herbaty idealnie nada się ziołomiód porzeczkowy – duża dawka witaminy C przyda się w jeszcze chłodne wiosenne poranki.
Ziołomiód aroniowy idealnie nada się do naleśników zamiast syropu klonowego, a dodatkowo wspomoże wzrok najmłodszych.
Zaleca się unikania stosowania ziołomiodów (jak i większości miodów) przez osoby chore na cukrzycę.