Często spotykany na stoiskach pszczelarskich lub w sklepach ze zdrową żywnością. Zdarza się, że mylony jest z gorczycą lub piaskiem ;). Czym dokładnie jest pyłek pszczeli i dlaczego ceni go tak wiele osób?
Co to jest pyłek?
Pyłek to mikroskopijne ziarenka produkowane przez kwiaty roślin w celu rozmnażania. Wielkość poszczególnych ziarenek różni się zależności od gatunku rośliny.
Pszczoły oblatujące kwiaty zczesują pyłek, sklejają go śliną i nektarem tworząc obnóża. W jednym obnóżu może być zlepionych nawet do 5 milionów ziarenek pyłku!
Z czego się składa?
W ziarnach pyłku pszczelego można znaleźć ponad 250 rożnych związków. Do podstawowych substancji zalicza się:
białka i aminokwasy (22,7%) – wśród nich znaleźć możemy wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nie produkuje nasz organizm i musimy pozyskać je z zewnątrz;
węglowodany (33,7%) – głównie glukoza i fruktoza pochodzące z nektaru, którym pszczoły zlepiają pyłek w obnóża;
lipidy i kwasy tłuszczowe (5,1%) – m.in. kwas linolowy i α-linolenowy zaliczane do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT);
makro- i mikroelementy (1,6%) – fosfor, potas, wapń, magnez, sód oraz żelazo, mangan, cynk, miedź, kobalt i nikiel;
związki fenolowe (1,6%) – pełnią funkcje antyoksydacyjne
witaminy (0,7%) – pyłek zawiera prawie cały potrzebny nam zestaw witamin: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, E, K oraz prowit. A.
Na co pomaga?
Pyłek pszczeli jest ceniony w medycynie konwencjonalnej oraz naturalnej w profilaktyce i leczeniu naprawdę wielu chorób.
Wykorzystywany jest podczas leczenia: nadciśnienia, dyslipidemii, osteoporozy, anemii. Jego właściwości antyoksydacyjne pomagają zapobiegać nowotworom, chorobom układu krążenia, a także opóźniają procesy starzenia i ułatwiają gojenie się ran – w tym oparzeń.
Stosowanie pyłku polecane jest również w stanach depresyjnych i uzależnieniach. Wzmacnia system nerwowy i poprawia zdolności umysłowe.
Przede wszystkim jednak pyłek pszczeli uzupełnia wszelkie niedobory substancji odpowiadających za wspomaganie odporności. Poleca się go więc w okresach obniżonej odporności, jesienią i zimą.
W jaki sposób go stosować?
Pyłek pszczeli wykorzystywany jest na wiele sposobó. Poniżej podam najpopularniejsze.
ISTOTNE ABY PRZED ZASTOSOWANIEM PYŁKU PSZCZELEGO WYKONAĆ PRÓBĘ UCZULENIOWĄ
(niewielką ilość spożyć lub nałożyć na skórę (w zależności od sposobu wykorzystania), jeśli w ciągu 24 godzin nic niepokojącego się nie pojawi – można stosować 🙂 ).
Podstawowy sposób na przyjmowanie pyłku kwiatowego to wykonanie kuracji miksturą z miodem i cytryną.
Co przygotować?
2 łyżeczki zmielonego pyłku kwiatowego – zaczynamy od niewielkiej ilości, maksymalnie stosuje się 1 łyżkę stołową (najlepiej zmielić w młynku do kawy)
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
0,5 szklanki letniej bądź zimnej wody (ważne! Nie gorącej)
Do szklanki z wodą dodać zmielony pyłek oraz miód. Całość wymieszać i odstawić na minimum 2-3h a najlepiej całą noc. W szklance na dnie osadzi się reszta pyłku. Rano dodać sok z cytryny, wymieszać i wypić. Istotne aby wypić przed jedzeniem, na czczo
Kurację stosuje się przez ok. 2 miesiące, a następnie robi ok. 2 miesiące przerwy.
Pyłek stosuje się również w celach kosmetycznych.
Co przygotować?
Łyżka zmielonego pyłku
Łyżka miodu
Łyżka wody lub oliwy z oliwek (wariant w wodą dla cery tłustej, wariant z oliwą dla cery suchej)
Mieszamy wszystkie produkty i nakładamy na twarz szyję oraz dekolt. Po 10 min zmywamy ciepłą wodą.
Czy pyłek mogą stosować dzieci?
Jak najbardziej. Już od 3. roku życia dzieci mogą stosować pyłek pszczeli jednak w mniejszej dawce – 1 łyżeczka dziennie.
Zapraszamy na naszego Facebooka https://www.facebook.com/Bieszczanka
i Instagrama https://www.instagram.com/bieszczanka/
Pokażcie jak Wy stosujecie pyłek pszczeli i oznaczajcie nas! 🙂